PDO Group'tan Zorunlu Açıklama..! 

Sevgili PDO Group Efes Dark Süper Dart Ligi Katılımcıları,

Ligimizde (ne yazik ki) son zamanlarda çeşitli takım ve oyunculardan ligmizde oynanan maçlarda yapılan usülsüzlüklere yönelik şikayetlerde artış yaşanmaya başlamıştır. Bu şikayetler bir çok konuyla ilgili olmasına rağmen ana olarak; skor kağıtlarında yapılan usülsüzlükler ve tahrifatlar, lisanssız oyuncu oynatılması, lisanslı oyuncuların adının kullanılarak farklı oyuncuların oynatılması, skorlarla ilgili (highout, 180, 2-0 yerine 2-1 yazılması, vs) usülsüzlükler ve deplasmandaki maçlara düzenli olarak gitmeyen takımlar olarak sıralanabilir.

Bildiğiniz gibi Dart sporu ülkemizde henüz emekleme aşamasında olan bir spordur. Siz sporcu ve kulüplerimizin de katkılarıyla bu sporun Türkiye’de de hakettiği yeri alması için çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Biz PDO Group olarak ülkemizdeki Dart sporunun gelişimine yardımcı olabilmek için karşılığında hiç bir maddi bir gelir beklentisi içerisinde olmadan bu işi yürütmeye çalışmaktayız.

Bu çalışmalar sonucunda Dart Ligimiz için, ülkemizde yaşanan krize rağmen maddi bir değer yarattılmış ve bu kaynak son kuruşuna kadar katılımcıların hizmetine sunulmuş, Istanbul’da bir lig organize edilmiş, Dünya’nın en prestijli turnuvalarına ülkemizden oyuncular gönderilmiş, değeri TL veya $ olarak tespit edilemeyecek önemde bir database oluşturulmuş ve bu çabaların sonucunda da şu anda 1000 civarı lisanslı oyuncunun katılımıyla dev bir lig yapısına ulaşılmıştır.

Yanlışlar eksiklikler de olmuştur, olması da doğaldır. Sonuç olarak bu en iyinin arayışıdır. Mesela çeşitli maddi ve insan kaynağı yetersizlikleri sebebiyle bütün maçlara PDO Group tarafından gözlemci gönderilme imkanı bulunmamaktadır. Zaten bildiğimiz kadarıyla dünyadaki örneklerinde de bizimki gibi mahalli liglerde her maçta resmi bir gözlemci, bir hakem bulunmamaktadır.

Maç sonuçlarının doğru olarak skor kağıtlarına girilmesi ve sisteme doğru şekilde işlenmesi oyuncuların / kaptanların iyi niyetine ve dürüstlüğüne bırakılmıştır. Çünkü hepimizin kabul edeceğini düşündüğümüz gibi skor kağıdına gerçekleşmemiş bir değerin yazılması sadece o oyuncunun haksız bir kazanç elde etmesi anlamına gelmez. Aynı zamanda o değeri elde etmek için ciddi zaman ve çaba harcayan diğer sporcuların emeğinin de “çalınması” anlamına gelir.

Bir çok oyuncu ve takımın bu tip usülsüzlükleri yaparken daha çok eğlence amacıyla yaptıklarını düşünmekteyiz. Ne mutlu ki bu ülkede dartla ilgilenen her sporcunun mutlaka ziyaret ettiği bir web sitesi oluşturduk. Buradan bütün sporcu ve takımların  performansını online olarak takip etmek mümkündür. Belki bazı sporcuların ve takımların bu aslında son derece manasız olan eğilime yönelme sebebi de orada daha iyi görünerek diğer sporcu ve takımlardan önde görünme isteği olabilir.

Ancak yukarıda bahsedildiği gibi 1000 civarı sporcunun katıldığı bir ligde bu tip kötü niyetli eylemlerin bir karşılığı olması gereği de mutlaktır. Dart camiası dediğimiz bu grubun yaş ortalaması ülkemizde 30 civarıdır. Bu yaş grubundaki insanlara PDO Group olarak terbiye ve doğru davranma konularında eğitim verme durumunda ve niyetinde değiliz. Olmamamız da lazım.

Yine PDO Group olarak bugüne kadar bir ceza yönetmeliği oluşturmadık. Oluşturma ihtiyacımız olduğunu da düşünmemiştik. Ancak bu sene, özellikle son bir ay içerisinde bazı takımlardan gelen şikayetler ve “şaibeli” maç sonuçlarında yaşanan artışlar bize yanıldığımızı göstermiş bulunmaktadır.

Dolayısıyla liglerimizde sezonun yarısına geldiğimiz bugünlerde bazı acil önlemler alma ve uygulama zorunluluğu baş göstermiştir. Bu amaçla http://www.dartspdo.org/genel.php?ID=2 adresinde yer alan yönettmeliğimizde bazı değişiklikler ve eklemeler yapılmıştır. Bu ekleme ve değişiklikler şekil olarak yapılmamış bu maddelere bağlı olarak ilgili soruşturmalar başlamış bulunmaktadır. Bu soruşturmalarla ilgili görüşmeler en kısa zamanda bitirilecek ve sonuçlar, eğer gerek görülürse cezalar kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

Bu yönetmeliği yaptığı işe saygısı olan, yani tüm takım kaptanlarımızın ve kulüp yöneticilerimizin dikkatle okuyacağından ve uygulamalara dikkat edeceğinden eminiz. Sonuç olarak yukarıda da belirtildiği gibi ligimizi karşılıklı güvene dayalı olarak yürütme konusunda ısrarlıyız.

Ancak yine de son zamanlarda yaşanılan olaylar ışığında bazı önlem ve kararların alınması zorunlu hale gelmiştir. Bunlar kısaca;

a. Bu güne kadar aldığımız şikayetler ne yazık ki genelde aynı sporcu ve takımlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. PDO Group olarak ligimizin ikinci yarısından itibaren uygun ve gerekli görülen bazı maçlara haber vermeden gözlemci gönderme kararı almış bulunmaktayız. Bu kişiler PDO Group dışında yer alan kişiler olacaktır. Ve bu kişilerin verdiği rapolar mutlak sayılacak, eğer varsa yapılan usülsüzlükler bu raporlar doğrultusunda değerlendirilecektir.

b. Ligimizde bu sene en fazla 180 ve en yüksek highout ödülleri verilmeyecektir.

c. Bu sene All Star uygulamasında değişiklik yapılacak, sadece maç sonuçlarına göre oluşacak sıralama göz önünde bulundurulmayacaktır. Bu ödülle ilgili format en kısa zamanda belirlenip kamuoyunun bilgisine sunulacaktır.

Kaptan olsun olmasın tüm katılımcıların http://www.dartspdo.org/genel.php?ID=2 adresinde yer alan yönetmeliğimizi dikkatle okumasını rica ediyoruz. Bu şekilde kimsenin hakkının yenilmediği ve çok daha adil bir lig sistemine ulaşmamız mümkün olabilecektir.

Ancak daha önce son yapılan ve önemli olduğunu düşündüğümüz bu değişiklikleri aşağıda sıralamak istiyoruz,

1. Ana yönetmelik 3. madde “i” bendi;
i. Bir takım, “takım” vasfının korunabilmesi amacıyla ligin başında PDO’ya tescil ettirdiği toplam oyuncu sayısının minimum %51’ini korumak zorundadır. (Örnek olarak; 12 oyuncu tescil ettiren bir takım her iki transfer döneminde bu oyunculardan maximum 5 tanesini değiştirebilir. Başta tescil edilen 12 oyuncusundan en az 7 tanesini sezon sonuna kadar bünyesinde tutmak zorundadır.)

2. Ana yönetmelik 4. madde “g” bendi;
g. Bir takım maç akşamı oynaması gereken maça her  ne sebeple olursa olsun çıkamayacaksa rakip takım kaptanına maçtan minimum 4 saat önce (16:30) haber vermekle yükümlüdür.

3. Ana yönetmelik 5. madde “b” bendi “ii” fıkrası;
ii. Skor formlarının yazılmasının ardından yazılmış oyuncuların lisansları rakip takım kaptanı tarafından kontrol edilir. Lisansını çeşitli sebeplerle ibraz edemeyen oyuncu skor formunda yazılmış olduğu oyunu hükmen 2-0 kaybetmiş kabul edilir.

4. Efes Dark Süper Dart Ligi Ceza Yönetmeliği;

EFES DARK SÜPER DART LİGİ CEZA YÖNETMELİĞİ

1. Lisanssız ve/veya geçerli vizesi olmayan oyuncu oynatma;

a. Bir takımın herhangi bir maçta lisanssız ve/veya geçerli vizesi olmayan bir oyuncuyu oynatması durumunda o oyuncunun iştirak ettiği oyun ve oyunlar rakip oyuncu lehine hükmen 2-0 tescil edilir.
b. Aynı takımın aynı eylemi tekrar etmesi durumunda, söz konusu takımın o akşam oynadığı maç karşı takım lehine 12-0 tescil edilir.
c. 3. sefer tekrarı durumunda söz konusu takım ligden ihraç edilir. O güne dek yaptığı tüm maçların skorları rakip takımlar lehine 12-0 tescil ettirilir ve yine söz konusu takımın oyuncuları içinde bulunan ve bir sonraki sezon PDO Liglerinde herhangi bir takıma tescil ettirilemez.

2. Maç kağıdına yazılan bir oyuncu yerine başka bir oyuncunun oynatılması;
a. Bir takımın herhangi bir maçta skor formuna yazdığı oyuncunun yerine başka bir oyuncu oynatması durumunda o takımın o akşam oynadığı maç karşı takım lehine 12-0 tescil edilir ve söz konusu takımın 3 puanı silinir.
b. Aynı usülsüzlüğün tekrarı durumunda söz konusu takım ligden ihraç edilir. O güne dek yaptığı tüm maçların skorları rakip takımlar lehine 12-0 tescil ettirilir ve yine söz konusu takımın oyuncuları içinde bulunan ve bir sonraki sezon PDO Liglerinde herhangi bir takıma tescil ettirilemez.

3. Skor Formlarında yapılan usülsüzlükler;
a. Skor Formuna herhangi bir sebeple atılan dart sayılarının ve/veya oyun sonucunun bilerek yanlış yazılması, gerçekleşenler dışında atılmadığı hallerde kasıtlı olarak 180 ve highout skorlarının atılmış gibi yazılması, maç sonucunda skor formlarında tahrifat yapılması, (yenen ve yenilen sporcuların yerlerinin değiştirilmesi, gerçekleşenden daha az sayıda dart sayısı yazılması, sahte imza atılması, vs) durumlarında bu usülsüzlüğü yapan takımın oyunlarında tahrifat yapılmış oyuncuların tüm oyunları karşı takım oyuncusu lehine 2-0 hükmen tescil edilir. Aynı oyuncunun o maçta elde ettiği gerçek veya değil tüm skor, highout ve 180 atışları geçersiz sayılır.
b. Aynı eylemin aynı takım tarafından tekrarlanması durumunda o takımın kaptanı ve oyunlarında usülsüzlük yapılan tüm oyuncular ligden ihraç edilir ve söz konusu takımın ligde 3 puanı silinir.
c. Aynı eylemin aynı takım tarafından 3. defa tekrar edilmesi durumunda söz konusu takım ligden ihraç edilir. O güne dek yaptığı tüm maçların skorları rakip takımlar lehine 12-0 tescil ettirilir ve yine söz konusu takımın oyuncuları içinde bulunan ve bir sonraki sezon PDO Liglerinde herhangi bir takıma tescil ettirilemez.

4. Maçlara çıkmama;
a.  Bir takımın maç akşamı, çıkması gereken maça karşı takım kaptanına haber vermeden çıkmaması durumunda o takım hükmen mağlup kabul edilir ve söz konusu takım uyarı alır.
b. Aynı takımın aynı eylemi gerçekleştirmesi durumunda ve her tekrarında  söz konusu takım hükmen 12-0 yenik kabul edilir, ayıca takımın 3 puanı silinir.
c. Bir takımın bir sezonda yukarıda açıklandığı şekilde ve/veya haber vererek dahi olsa o sezonda yapması gereken toplam maçların 1/3’une çıkmaması durumunda o takım ligden ihraç edilir ve o takımın tüm oyuncuları geçerli olan sezon ve takip eden sezon PDO Liglerinde hiç bir takıma tescil ettirilemez.

5. Ligden çekilme
a. Ligden çekilme durumunda o takımda yer alan oyuncular çekildikleri lige göre (sayı veya kriket) o sezon ve bir sonraki sezon PDO tarafından düzenlenen aynı ligde (sayı veya kriket) hiç bir takıma tescil ettirilemez.

Bizce son derece keyifsiz ve gereksiz bir konuda bu kadar vaktinizi aldığımız için affınıza sığınmak istiyoruz.

Bu vesile ile tüm katılılımcılarımıza ligimizin ikinci yarısında eğlenceli keyifli ve hakedenin kazanacağı bir lig diliyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PDO Group